Eseménynaptár
Nov. 2021
HKSzCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Partnereink
Hírlevél feliratkozás
E-mail cím:

Ifjúsági tagozat

A GERIDA LOVAGREND
Céljai,  Tervei és Küldetése.

A GERIDA LOVAGREND 2000 év nyarán a Rendőr Kulturális és Hagyományőrző Egyesület ifjúsági tagozataként jött létre.

A GERIDA Lovagrend jogelődei 1991-től szerveznek és rendeznek bűn és baleset-megelőzési történelmi szerepjáték táborokat, amelyeknek célja, hogy a gyerekek felé kalandos formában, történelmi ismereteket adva, játékos úton közvetítsük a rendőrség alaprendeltetéséből adódó bűn és baleset-megelőzési üzeneteket. 2000-ben Egyesületünk keretein belül – mintegy szekcióként – megalakítottuk a GERIDA Lovagrendet, amely nem más, mint egy időutazó képességekkel rendelkező rendőri egység, amely a szintén időutazó képességekkel rendelkező intergalaktikus bűnelkövetőket a történelmi idők kalandos korszakain keresztül üldözi aztán többnyire el is kapja, és méltó helyére a „Börtönbolygóra” szállítja. Egy-egy tábor egy-egy küldetésnek, egy-egy különleges bűneset nyomozásának felel meg. A gyerekek a táborba érkezéskor gyakorlatilag a Gerida Bázisra érkeznek ahol a Lovagrend megalakulása óta állandó névvel és személyiséggel rendelkező Gerida Lovagok fogadják őket. Általában még az első este az UNIKOM-on (Univerzális Kommunikációs Egység) keresztül jelentkezik Sirf. Univ. R. Zoom a Gerida Lovagrend első számú vezetője – aki mellesleg a világmindenség ura – és meghatározza a soron következő küldetés irányát.

A program célcsoportja az egyik legveszélyeztetettebb korosztály, az általános iskolások (6-14 éves gyermekek), akik életkori sajátosságukból adódóan fogékonyak minden újra, a jóra, de ugyanígy a rossz dolgokra is. Meggyőződésünk, hogy egy közösség, a közösséghez tartozás, a közösségen belüli példamutatás, jó hatással van a gyerekekre. Az elmúlt évtized egyre jobban felgyorsuló világa gyakorlatilag megölte, ellehetetlenítette a közösségeket. Az ifjúsági szervezetek eltűntek a színről, és helyettük csak a légüres tér maradt. Mivel az iskolák sem tudták ezen hiányokat maradéktalanul pótolni, ezért a fent nevezett korosztály rendkívül sok esetben parttalan, elidegenedett közegben találta magát. Mivel az ember társas lény és szeret tartozni valahová, a fenti helyzet sok esetben oda vezet, hogy jobb híján iskolai vagy lakótelepi lazább közösségekhez, bandákhoz csapódnak, amely helyzetnek beláthatatlan, nem kevésszer tragikus következménye lehet. A Rendőr Kulturális és Hagyományőrző Egyesület és azon belül is a Gerida Lovagrend szerény lehetőségei felhasználásával egy pozitív modellt próbál felállítani. Közösséget szeretnénk nyújtani annak a közel kétszáz gyermeknek és fiatalnak akik az elmúlt években csatlakoztak hozzánk. A táborainkban olyan aktuális és napi kérdésekre hívjuk fel a figyelmet, mint például a veszélyhelyzetek felismerésére és elkerülése illetve az egészséges életmód, a drogfogyasztás és annak hatásai, a fiatalkori alkoholizmus, helyes közlekedési magatartásformák, élet és vagyon ellen irányuló fiatalkori bűncselekmények.

Közösségformáló törekvéseink egyik fő eszköze történelmi szerepjáték táboraink, ahol amellett, hogy egy érdekes, kalandos, izgalmas nyomozásban vehetnek részt, történelmet, hagyományokat, földrajzot, biológiát, kézműves mesterséget és még sok más hasznos dolgot tanulnak. Miután egy szintén jól bejáratott időutazó szertartás keretében eljutunk a kiszemelt történelmi korba, megismerhetik az adott kor öltözködési szokásait, kultúráját, játékait, találkozhatnak a kor mindaddig csak a tankönyvekből, regényekből vagy filmekből ismert szereplőivel. Játszva, kockázat nélkül ismerhetik az önmagukért való felelősségvállalás érzését és tanulhatják meg a pénz használatát, hiszen megérkezésünk után a kor lehetőségeinek figyelembe vételével „munkát” kell vállalniuk, - pl. a kislányok udvarhölgyek lehetnek a királyné mellett, a fiúk pedig testőrök a király védelmében stb. - és ezen munkavégzésért a nap végén fizetést kapnak. A fizetésükkel önállóan gazdálkodhatnak, egy részét elvásárolhatják az kor üzletébe – amely tele van a szponzorok által adott valamint saját erőből beszerzett minden földi jóval, csokoládéval, cukorkával, rágógumival, üdítővel valamint kisebb nagyobb játékokkal – de bizony az uralkodók mar csak olyanok hogy különböző adókkal sarcolják a népet, így sajnos ezt a mi Geridáink sem úszhatják meg, így fizetésük egy jelentős része adó és egyéb behajtás formájában visszavándorol a királyi kincstárba. Valószínűleg az a gyermek akiket az adószedők ilyetén módon  szabadítanak meg kemény munkával keresett jövedelmének egy részétől, a következő tanév történelem óráján sokkal jobban átérzi a „kilenced” és a „tized” problematikáját mint nem Gerida társai.

Természetesen - mint minden rendőri szervezetnél, és minden közösségnél -, bizonyos hierarchiára nálunk is szükség van ezért kidolgoztunk egy a gyermekeknek reményeink szerint tetsző – azóta ez már bizonyossá vált – formavilágot és rendfokozat rendszert.

Minden gyermek, aki táborainkba jelentkezik a GERIDA Lovagrend tagja lesz, és újoncként teljesítheti az első küldetést. Természetesen lehetősége nyílik a mind magasabb fokozatok elérésére. A küldetés sikeres befejezése után (a tábor végén) megkapja az első - PLÚTÓ - rendfokozatot, azután ezt a rendfokozatot táborról táborra magasabb rendfokozatra cserélheti.
Az adott bolygó minél közelebb van a Naphoz, annál magasabb rendfokozatot takar.
Tehát a 9. Küldetés teljesítése után a kis Gerida nyomozónk elérheti legmagasabb MERKÚR rendfokozatot.

Azok a GERIDÁK, akik ennél is több küldetésben vesznek részt, azokat a 10. tábor végén GERIDA Apróddá avatjuk.
A GERIDA Apród létnek három fázisa van:

bronz (10-11 küldetés),   
ezüst (12-13 küldetés)
arany (14-15 küldetés).

A GERIDA Apród arany fokozatát eddig egy gyermek érte el, ezüst és bronz fokozatú apródaink többen is már vannak.

Fenti rangjelzéseket a gyerekek jelvény formájában megkapják, és a küldetés folyamán – sőt a visszajelzések szerint a hétköznapokon is - büszkén viselik.

A nyolcadik osztály elvégzése után is lehetőség van a GERIDA Lovagrendben szolgálni. Az a gyermek aki ezen szándékát jelezi a lovagrend vezetése felé, egy tanfolyamon vehet részt ahol a táborszervezés, programszervezés, játéklevezetés, konfliktuskezelés rejtelmeibe kap betekintést. A tanfolyam sikeres elvégzése után, GERIDA Palántákká (ifi-vezetőkké) válnak a jelentkezők, és ilyen minőségükben vehetnek részt a küldetésekben.

Az a 18. életévét betöltő Palánta, akit egy GERIDA Lovag (teljes jogú és felelősségű felnőtt vezető) vezetőtársának kér fel, az GERIDA Lovaggá válik.
A GERIDA Palánták egyenruhája bordó színű, a GERIDA Lovagok egyenruhája fekete GERIDA póló.

A GERIDA szerepjáték túlmutat a rendőrség üzenetein, mivel célja nemcsak bűn- és baleset-megelőzési üzenetek eljuttatása, hanem egyfajta példamutatást, példakövetést adhat a szereplőknek. Esélyt teremtünk arra, hogy a társadalomban, hátrányosabb helyzetben lévő gyermekek is megismerkedhetnek a pozitív mintakövetéssel, munkával (nyomozással) elérhetik kitűzött céljaikat.

Példát mutatunk azzal, hogy bárkiből lehet igazi nyomozó. Az eddigi tapasztalatok bizonyítják, hogy a célzott korosztály, vagyis a gyermekek azonosulnak a projekt céljaival, ezért a játékba (szerepjátékba) csomagolt bűn- és baleset-megelőzési üzenetek nagy hatékonysággal eljutnak a célcsoporthoz.

A Gerida Lovagrend szellemisége bővíthető bármely olyan tevékenységgel, amely a személyiség fejlődését és fejlesztésének irányát elősegítheti, és pozitív mintakövetésével a társadalom számára értékesebb és érdekesebb ”játékost„ adhat.

Azok a gyermekek, akik az egész év folyamán kiemelkedően szerepelnek a szintén az egyesületünk szervezésében működő Mini Police játék különböző fázisaiban, illetve a szociálisan rászoruló rendőr gyermekeknek jutalomból vehetnek részt ezen izgalmas történelmi szerepjáték táborokban.

 

Hirdetések